divendres, 30 de desembre del 2016

curs de CACiS per professorat



CURS 2015-2016
PRIMERA SESSIÓ
Aquests curs vam seguir aproximant-nos en l’art com a llenguatge promovent la creativitat tot fomentant les experiències a la natura, amb la observació i el contacte amb els materials naturals que tenim a l’abast, i enriquir els jocs, els llenguatges, ... en definitiva, l’aprenentatge per viure bé sense fer malbé.
Vam treballar amb la Roser Oduber del Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) com a ponent de les sessions de formació, i vam inspirar-nos en l’artista Sharon Kallis que va fer una residència al CACiS aquest estiu, i amb la que vàrem poder conèixer i compartir algunes idees (http://sharonkallis.com/). La Sharon viu a Vancouver, al Canadà, i impulsa projectes comunitaris en els parcs i àrees naturals de la ciutat, aprofitant la poda i les plantes invasores extretes d’aquests espais, creant obres efímeres: trenant, teixint, enxarxant, fent-ne tints i tenyint fibres extretes de les plantes, etc.
En els tallers, que vam començar a desenvolupar a l’Aula Ambiental del Bosc Turull, vam utilitzar la poda i les plantes invasores de l’entorn per la construcció d’una obra col·lectiva.







SEGONA SESSIÓ
En aquesta segona sessió del curs, la primavera ens va tornar a regalar una tarda esplèndida. A l’esplanada de dalt vam investigar en teixir, cosir, fer volums, cercles, etc. amb el material de diverses textures i flexibilitats que havíem recol·lectat, sobretot plantes invasores o molt abundants: acants, esparreguera silvestre i ornamental, passiflora, gínjol blau, miraguà, fulles de palmera, etc.
Mentre fèiem anar la inspiració i les mans, entre totes vam decidir que faríem dues obres efímeres: una de més artística a la reixa de la rampa i una de més estructural entre la filera de xiprers.
Per iniciar la proposta de l'obra entre els xiprers vam usar els rebrots de figuera, salze, troana, aladern i l'escorça obtinguda de pelar algunes d'aquestes tiges tendres. Vam entrar en un anar i venir, fer i desfer, mirar i remirar el procés i l'incipient resultat, a la vegada que la Roser i nosaltres mateixes conversàvem sobre la creació en el medi natural.







TERCERA SESSIÓ


En la tercera i darrera sessió del curs l'objectiu va ser construir les dues obres efímeres a l'aire lliure de les que havíem assajat disseny, tècniques i materials en les sessions anteriors.
Per la primera proposta vam teixir i cosir les plantes en forma de cercles. Eren restes de poda o plantes invasores de diverses tonalitats i colors, textures, flexibilitat etc. que havíem recol·lectat anteriorment. Les vam encaixar i cosir, i després les vam col·locar a la reixa de la rampa de baixada a l'aula. És una obra efímera col·lectiva feta a base de petites aportacions de cadascú. La segona proposta va ser el "mar de troncs" o "l'onada", una obra col·lectiva construïda entre totes les participants. Vam fer servir rebrots que vam entrellaçar entre els xiprers. El resultat final va ser molt més satisfactori que el primer intent, adonant-nos com és d'important el joc de fer-desfer per anar acotant la idea definitiva.